Weerbericht

Het weerbericht door David Henneveld, meteoroloog.

Vrijdag 24 januari 09.00

Het weerbericht voor: zaterdag 25 januari 

Bijzonderheden/waarschuwingen:  Rustige waterkoude dag met rug van hogedruk.

De weerkaart voor: zaterdag 25 januari 00 uur

De weerkaart voor: zaterdag 25 januari 12 uur

Algemeen:

De weerkaarten zien er vrij klassiek herfstachtig uit met een diep lagedrukgebied nabij IJsland en hogedruk als tegenhanger boven Europa. Kijken we wat meer in detail dan zien we een groot hogedrukgebied boven bijna geheel noordwest en midden Europa, afgezien van enkele kleine storingen, die als trog dan wel een lagedrukgebiedje staan ingetekend. Nederland ligt aan de flank van dit hogedrukgebied met een rug van hogedruk boven ons land. (een uitloper van een hogedrukgebied. ) Deze rug ligt de hele zaterdag boven ons land. Tevens liggen we in een soort van warme sector maar deze warme lucht bevindt zich vooral een eindje boven ons hoofd, vanaf 800 meter hoogte ongeveer, daar ligt de temperatuur rond 6 graden. Dit is een echte inversie want aan de grond wordt het niet veel meer dan 4 graden. Tevens komt de inversie ook door de dalende luchtbewegingen in de rug van hogedruk. Dalende lucht warmt op, droogt uit en botst op de koudere lucht aan de grond en de warmere lucht blijft dan redelijk op zijn plaats hangen, in dit geval rond 800 meter hoogte. Daarboven schijnt de zon volop!

Boven Nederland ligt een restant van een koufront op de 00 uur kaart, alleen de driehoekjes staan erop. Dat wil zeggen dat het een bijna opgelost deel is van het koufront. Je vind het niet meer terug kijkende naar bewolking of neerslag maar op meteorologische parameters is er nog vaag wat terug te vinden. Op de 12 uur kaart is het koufront dan ook verdwenen. Boven Frankrijk ligt een zwakke occlusie die langzaam onze kant op komt maar ook deze stelt weinig voor. Op meteorologische parameters is deze aardig terug te vinden maar in werkelijkheid zal er morgen maar weinig van te zien zijn buiten. De occlusie ligt in een zwakke isobarische trog nabij Bretange en dat hoort dan weer bij het grote lagedrukgebied op de Atlantische Oceaan.

Wind en windstoten

De isobaren liggen relatief ver uit elkaar ofwel op veel wind hoeven we niet te rekenen.

Het is een rustige dag met wind uit het zuidwesten tot zuiden en is meest zwak, kracht 2.In Zeeland en rond de wadden staat iets meer wind, 3 Bft, mogelijk zelfs af en toe matig, 4 Bft op de wadden.

Weer, wolken en temperatuur

De dag begint bewolkt en het gaat hier om stratus en stratocumlusvelden met lokaal ook eerst mist. Gaandeweg de ochtend breekt de bewolking in het zuiden van het land met daar lokaal in de middag kans op zonnig weer. Elders blijft het bewolkt. De stratocumulus hangt tegen de inversie aan, rond 800 meter hoogte. De stratus die er onder zit kan tussen 50 en 700 meter voorkomen. Het wordt 4 of 5 graden. 

Weerfoto die bij de zaterdagmiddag past: