Weerbericht

Introductie: Het weerbericht door David Henneveld. (woe 13 maart 2019)

 

Goedendag allemaal.

Het Gilde heeft mij gevraagd een wekelijkse column/verhaal te schrijven met betrekking tot het weer voor komend weekeinde met een focus op de zaterdag. Per 4 april is het dan zover en wordt de wekelijkse column gestart, het betreft dan het weer voor zaterdag de 6e april. Elke donderdag of vrijdag plaats ik een stuk over komende zaterdag en daarin leest u alles over het weer. Wat is er te verwachten, fronten die passeren, hoe zwaar worden de windstoten en wat is de gemiddelde wind? Is het een gewoon front of zitten er verscholen buien in? Zijn er onzekerheden? Zo veel mogelijk wat belangrijk is voor molenaars zal aan bod komen, met (uitgebreide maar simpele) uitleg erbij en natuurlijk met foto’s en weerkaarten. Zo is het meteen een beetje onderwijzen, zodat u blijft leren en als het goed is mist u niets meer op weergebied. Wel regelmatig op de omloop staan! Soms is het mooi weer en zal er weinig te vertellen zijn, soms is er veel te vertellen maar saai is het nooit!

Ik beschrijf in algemene bewoordingen het weer maar probeer zoveel mogelijk regio’s te vermijden en spits het weer toe naar regionale zaken als dat ertoe doet. Een vaste regio-indeling werkt naar mijn idee niet, aangezien ons land te divers is. Mijn verhalen zijn dan ook niet meer dan een handleiding met betrekking tot het te verwachten weer, de molenaar vertaalt dit naar zijn eigen omgeving en kent die omgeving het beste!

In principe zal ik elke week een verhaaltje plaatsen met uitzondering van de schoolvakanties en het kan een keer voor komen dat ik weg ben voor mijn werk, dat zal dan op de website staan. Ik heb er zeer veel zin in en kijk er erg naar uit. Ik ga een vaste indeling aanhouden en hoop natuurlijk dat dit het beste deel qua bezoek zal worden van de gehele website!

Voor degene die mijn niet kennen even een korte introductie. Ik ben David Henneveld (1970) en ben meteoroloog sinds 2000 bij Weathernews te Soest. Het weer is mijn grote hobby sinds 1979 en ik ben waarnemer geweest van enkele bekende weermensen uit het verleden. (Jan Pelleboer, Hans de Jong, Jan Versteegt). In de jaren 80 en 90 heb ik mijn eigen satelliet ontvangers gehad om weersatellietbeelden (polair en geo-stationair) op een monitor te krijgen, dit totdat het internet het over nam. In 1995 heb ik ook de weerkundige staf versterkt van de wereld jamboree in Nederland, verder ben ik ook nog 5 jaar met het weer bezig geweest in militaire dienst. (Landmacht)

Met de Molenaars ben ik nu ongeveer 12 jaar in contact. Ik ben begonnen met 6 personen in Soest te onderwijzen in het weer en dat is door de jaren heen steeds groter geworden.

Mijn functies bij Weathernews zijn divers, meteoroloog/risk communicator, manager klantcontact, stukje luchtvaart/helicopters en renewables. Ons hoofdkantoor staat in Japan en zo nu en dan vlieg ik de wereld over om klanten te bezoeken.

De vaste indeling van de wekelijkse weerpraat:

De weerkaart (Bracknell of Hirlam) van 12 UTC

Algemeen praatje met in ieder geval weer en wind.

Bijzonderheden:

Weerfoto die bij de zaterdag past.

 

Even een terugblik naar afgelopen dagen. Afgelopen week was het verassend herfstachtig voor langere tijd en dat leverde weer prachtige Hollandse luchten op.

Aan de rand (achterkant) van een zware bui met hagel hangen mammatus wolken (buidel wolken) (Soest)

Ook enkele mooie momenten van rust passeerden de revue met mooi spektakel. Net voor zonsondergang trekken rechts trekken enkele lage cumuluswolken weg, in de verte doemen alweer de eerste frontale wolken op (cirrus en altocumulus) terwijl vanaf het midden van de foto  naar links een wolkenstraat wegtrekt. De diepblauwe lucht verraad dat we te maken hebben met polaire lucht.