Weerbericht

Het weerbericht door David Henneveld, meteoroloog.

Vrijdag 03 april 2020 10.00 uur.

Ziet u oude kaarten, schoon dan even uw internet browser op met bijvoorbeeld CC cleaner. De geplaatste kaarten zijn dan de juiste.

Het weerbericht voor: zaterdag 04 april 2020

Bijzonderheden/waarschuwingen:  weinig wind, mooie dag

De weerkaart voor: zaterdag 04 april 02 uur:

De weerkaart voor: zaterdag 04 april 14 uur

Algemeen:

Een hogedrukgebied is zuid van ons land langsgetrokken en komt ten oosten van ons te liggen. Hierdoor komen we aan de warme kant te liggen want aan de west zijde van hogedrukgebieden waait een zuidelijke wind! Grootschalig gezien stroomt dan ook warmere lucht onze kant op, deze zaterdag is de overgangsdag van maritiem polaire lucht  naar continentale tropische lucht maar omdat de tropische lucht nog ontbreekt doordat we nog vroeg in het seizoen zitten spreken we over continentaal warme lucht. Net zuid van Luxemburg ziet u op de 02uur Nl tijd (00 UTC) kaart het kantelpunt liggen van het front. Daar gaat het koufront weer over in een warmte front. Dat is precies in de kern  van het hoog, daar waar de winden veranderen van noordelijk naar zuidelijk. Het warmtefront komt weer omhoog zetten aan de westflank van het hoog maar op de 12 uur kaart is het warmtefront ineens verdwenen. Het front is opgelost maar trekt weldegelijk over ons land naar het noorden. Het is alleen niet meer herkenbaar aan bewolking en neerslag en komt dus eigenlijk door als glas. Dat noemen we een glazen front. Er komt een andere luchtsoort binnenzetten maar kenmerkende bewolking en neerslag ontbreken. Het front is opgelost door de dalende luchtbewegingen in het hogedrukgebied en die bewegingen vinden plaats vanaf 4 km hoogte naar beneden. Dalende bewegingen zorgen voor opwarmende lucht en zaterdag bouwt zich dan ook een inversie op boven ons land rond 1500 meter, die gedurende de dag nog iets lager zal komen te liggen omdat de dalende bewegingen doorgaan en de inversie langzaam naar beneden blijven duwen. Hierdoor droogt de lucht uit. Ook de het beetje wind wat er staat komt uit het zuidoosten en zal uitdrogen doordat deze over de Ardennen en west Duitse middelgebergten komt.

Wind en windstoten

Er zijn geen windstoten van belang. Er waait een meest zwakke zuidelijke wind (zuidelijk is zuidzuidwest tot zuidzuidoost) , kracht 2, soms net matig, kracht 3. Op de wadden waait het soms matig, kracht 4. 

Weer, wolken en temperatuur

De dag begint koud in de dan nog aanwezige polaire lucht met vrijwel overal lichte vorst, lokaal kan het -5 graden zijn rond zonopkomst met aan de grond -7 tot -9 graden. Dan begint de zon aan haar opwarmronde en wordt het uiteindelijk een graad of 8 op de wadden en 12 tot 16 graden elders van noord naar zuid. De 16 graden zal pas laat op de dag gehaald gaan worden in het zuiden want eerst moet het warmtefront doorkomen, waarna de lucht een extra zetje warmte krijgt.

(vanaf zondag trouwens volop lente weer en en dat lijkt de hele week aan te houden met 15 tot 22 of zelfs lokaal 23!! graden. Dat is een forse overgang) 

In de loop van de ochtend kunnen zich enkele stapelwolkjes ontwikkelen maar dit zal tijdelijk zijn. Dit zijn cumulus humulis wolkjes rond 1500 meter. Deze verdwijnen weer snel doordat de lucht uitdroogt, zowel vanaf van boven (dalende inversie) alsmede de grondlucht droogt uit. Het is niet helemaal zeker of er toch een enkel wolkenveld overblijft van het warmte front, dat zal moeten blijken. Dat zijn dan cirrusvelden rond 9 km hoogte (zie foto) en stratocumulus rond 2000 meter hoogte. Ook dit zal tijdelijk zijn.

Weerfoto die bij de zaterdag past :