Weerbericht

Het weerbericht door David Henneveld, meteoroloog.

Vrijdag 19 juli, 23.00 uur (update)

Het weerbericht voor zaterdag 20 juli 2019

Bijzonderheden/waarschuwingen:  Zware regen- en onweersbuien op een vore en een koufront!!

De weerkaart voor zaterdag  20 juli 00 UTC (0200 NL tijd) 

De weerkaart voor zaterdag 20 juli 12 UTC (1400 NL tijd)

 

Algemeen

Een depressie trekt over Ierland naar het noordoosten en Nederland komt in de warme sector te liggen. Een vore/convergentielijn vormt zich vannacht  boven het westen van Frankrijk en trekt dan de zuidelijke Noordzee op om dan via Nederland in de ochtend naar het noordoosten te trekken. Rond de vore ontwikkelen zich flinke regen en onweersbuien maar....ook op het koufront....en dit komt niet zo vaak voor dat beide systemen buien gaan genereren. De vore trekt in de ochtend met vochtige en onstabiele lucht over ons land naar het noordoosten met  regen- en onweersbuien. Dan lijkt het tijdelijk droog te worden met wat zonneschijn waarna het koufront verschijnt. Doordat voor het koufront uit de lucht ook nog onstabiel is (snel kouder worden van de lucht naar boven toe) en de temperatuur nog oploopt, zullen zich ook rond het koufront flinke regen- en onweersbuien ontwikkelen. Bovendien loopt een hoogtetrog op het koufront in, die de buien nog een extra zet geeft. (een hoogte trog is een bel extra koude lucht die de onstabiliteit versterkt en bovendien de lucht op hoogte nog eens een extra zetje omhoog geeft, precies wat buien nodig hebben.) Als het koufront Nederland bereikt komt deze hoogtetrog precies "in fase" te liggen met het koufront. Verder komt er ook nog een deel van de jet/straalstroom in de buurt van ons land te liggen, wat ook een extra zet kan geven aan de buien. Vooral landinwaarts lijkt het koufront de zwaarste buien te genereren, de kustgebieden en het noorden lijken er 's middags beter af te komen. Goed de radar en de lucht in de gaten houden!!! We noemen deze buien trouwens "dynamisch getriggerd", d.w.z. fenomen in de bovenlucht zijn belangrijk voor de buienvorming, zoals een stuk straalstroom en een hoogtetrog. Normale buien ontstaan vaak alleen door warmte i.c.m. onstabiliteit.

Op de neerslagkaart zijn twee neerslaggebieden te zien, 1 op de vore, de andere op het koufront. De kaart is voor 11.00 's ochtends.

Wind: 

De wind stelt weinig voor in de ochtend en draait van zuid naar zuidwest. In de middag trekt de wind aan naar zuidwest 3-4, in open gebieden soms krachtig, 5 Bft, vlak aan zee soms krachtig, 6 Bft. Belangrijker zijn de windstoten, die bij de buien uit kunnen halen tot rond 40 knopen, dat is bij doorstaan bijna windkracht 9, fors dus, dit gedurende de dag. In de middag nemen de windstoten af omdat de wind op enige hoogte boven onze hoofden wat afneemt in snelheid. 

Weer, wolken en temperatuur:  

De buienbasis ligt overdag rond 1 km hoogte en de buien bereiken hoogtes tot 10-12 km. De aambeelden hebben dan een temperatuur tussen -50 en -60 graden. De buien pakken fors uit met lokaal veel regen, kans op hagel en soms fel onweer. Dit al in de ochtend in een groot deel van Nederland. In de ochtend zal het meest bewolkt zijn met in het oosten droog weer tot tegen de middag. In de middag in het oosten felle onweersbuien op de vore, erachter vormt zich waarschijnlijk een tweede lijn over het midden van het land, ook met regen- en onweersbuien en dit dan langs het koufront. 

Weerfoto die bij de zaterdag past:

Ochtend:

Middag: