Weerbericht

Het weerbericht door David Henneveld, meteoroloog.

Handige websites: Windy   Wxcharts     KMNI weerkaarten   Bracknell weerkaarten    KNMI model beoordeling   Satellietfoto

Weerfoto's afgelopen week. 

Mooie herfstkleuren.

Zonlicht verstrooiing langs een wolkenrand.

De eerste zogeheten "dakvorst" van het seizoen.

Mikado in de lucht.

Opgesteld: Vrijdag 15 oktober 2021 om 10.00 uur

Mocht u oude weerkaarten zien boven het weerverhaal dan kunt u dit verhelpen door de pagina te verversen of uw browser op te schonen. Op internet kunt u zoeken op "cache legen". 

Bijzonderheden/waarschuwingen: Een overtrekkende hogedrukzone zorgt voor rustig weer

De weerkaart voor: zaterdag 16 oktober 00 uur

De weerkaart voor: zaterdag 16 oktober 12 uur

De weerkaart animatie (GFS model) voor: zaterdag 00.00-zondag 00.00 uur

Algemeen:

Een hogedrukgebied trekt met de kern net zuid van ons land naar het oosten en dit zorgt voor erg rustig weer met maar weinig wind. Een kou- warmtefront dat door het hoog heen loopt (lees eigenlijk, het hoog heeft zich eroverheen opgebouwd) lost grotendeels op door de dalingen van de lucht in het hogedrukgebied. Hierdoor warmt de lucht op, droogt deze uit en verdwijnen de meeste wolken...echter...ook een kenmerkende inversie hoort erbij en juist daaronder zit veel bewolking gevangen, erboven is de lucht juist droog en helder, wij zitten vooral naar wolken te kijken die net onder de inversie hangen. Een inversie is een tijdelijk warmere luchtlaag die zaterdag rond 1500 meter hoogte voorkomt. Daar stijgt de temperatuur snel van -2 naar +4 graden tussen 1300 en 1600 meter, om vervolgens weer te zakken.

Wind en windstoten:

De dag begint op de meeste plaatsen met een veranderlijke wind, 1-2 Bft hooguit, in het noorden incluis de wadden waait een west- tot noordwestenwind, 2-3 Bft, de 3 Bft vooral richting de kust en rond de wadden. Overdag zal achter de hogedruk kern de wind overal zuidwest worden maar meer dan 2, lokaal 3 Bft in het noorden lijkt het niet te worden. Later in de middag wordt de wind weer veranderlijk in het zuiden en deels midden en oosten.

Weer en wolken:

Overdag trekken SC velden over, stratocumulus. In de opklaringen die lokaal voorkomen onststaat ook cumulus. Het blijft verder droog.

Temperatuur: 

De vroege ochtend kan met namen in het oosten koud beginnen (mits er genoeg opklaringen voorkomen) met daar lokaal 2 graden en licht berijpte gronden. Overdag wordt het 14 graden.

Weerfoto die bij de dag hoort: