Weerbericht

Het weerbericht door David Henneveld, meteoroloog.

Handige websites: Windy   Wxcharts     KMNI weerkaarten   Bracknell weerkaarten    KNMI model beoordeling   Satellietfoto

Opgesteld: Vrijdag 21 januari 09.30 uur

Mocht u oude weerkaarten zien boven het weerverhaal dan kunt u dit verhelpen door de pagina te verversen of uw browser op te schonen. Op internet kunt u zoeken op "cache legen". 

Weerfoto's afgelopen dagen: geen

Bijzonderheden/waarschuwingen: Opnieuw hogedruk in de buurt.

De weerkaart voor zaterdag 22 januari 00 uur:

De weerkaart voor zaterdag 22 januari 12 uur:

Animatie (ECMWF model) voor zaterdag:

Algemeen:

Sterke hogedrukgebieden (meer dan 1040 hPa in de kern) liggen al langere tijd nabij ons land en dat is ook zaterdag niet anders. Het hoog ligt ten westen van ons ofwel dat moet een stroming opleveren vanaf de Noordzee. (stroming rond een hogedrukgebied is altijd met de wijzers van de klok mee, ofwel "hoog west is niet best"...vaak grijs en saai weer) Boven de Noordzee ligt vochtige lucht klaar, die uitstroomt over ons land. Dit onder een inversie (warmere luchtlaag), die bij het hogedrukgebied hoort. Deze inversie begint zaterdag rond 500 meter en stopt rond 1500 meter. De wolken daaronder zijn dus rond 1 km dik maar hebben een temperatuur boven het vriespunt.(+2 graden celsius ongeveer). Het is een brede warme sector die over ons land ligt en een zogenaamd warmtefront aflopertje (klein golfje in het warmtefront) is 's nachts al langs ons land over Duitland naar het zuidoosten getrokken.

Nu had ik het over de wolkentemperatuur, die zaterdag rond +2 graden ligt. Dat is veel te warm voor neerslag, want degenen die de cursussen gevolgd hebben, weten dat neerslag zich zal vormen tussen grofwel -12 en -20 graden celcius. Toch kan er zaterdag soms motregen vallen uit deze "warme" wolken. Dat noemen we coalescentie neerslag. De wolken zaterdag zijn 1 km dik en bevatten erg veel vocht vanaf de relatief warme Noordzee. Daardoor kunnen waterdruppels die botsen groeien en naar beneden vallen. Kleine druppels worden groter, net zoals op het plaatje.  Dus ondanks te warme wolken en een inversie toch wat neerslag. Dit is altijd lichte regen of motregen maar kan soms in best flinke hoeveelheden naar beneden komen.

Wind en windstoten:

Er waait een wind uit het noordwesten, meest matig overdag, kracht 3-4, in het zuidwesten in de ochtend eerst nog wat minder wind. Windstoten spelen geen rol.

Weer en wolken:

Het is de hele dag grijs en bewolkt met hier en daar soms wat motregen.

Temperatuur: 

Een graad of 8 over het land.

Weerfoto die bij de dag hoort: