Weerbericht

Het weerbericht door David Henneveld, meteoroloog.

Opgesteld: vrijdag 28 november 2020 om 00.30 uur.

Bijzonderheden/waarschuwingen: Aardig weer en oostelijke winden.

Handige websites:

windy.com      wxcharts.com       metoffice.gov.uk/weather/maps-and-charts/surface-pressure/      knmi.nl/nederland-nu/weer/waarschuwingen-en-verwachtingen/weerkaarten

De weerkaart voor: zaterdag 28 november 13.00 uur

Algemeen:

Nederland ligt aan de flank van een hogedrukgebied ten noorden van ons land ofwel oostelijke winden. Echt koud is het nog niet, de echt koudere lucht bereikt ons pas de nacht naar zondag toe. Het hogedrukgebied ten noorden van ons land maakt deel uit van een veel groter hoog boven vrijwel geheel Rusland en China. Het is echt een gigantisch hoog (1045 hPa) waarbij wij op de westflank liggen, de oostflank ligt helemaal boven noordoost Rusland, meer dan 12000 km verderop!!! Zie kaart hieronder.

De lagedrukgebieden bewegen keurig om het hoog heen en zwaaien af naar zuid Europa en de Middelandse zee of ver naar het noorden.

Wind en windstoten:

Er waait een oostelijke wind, zwak of matig, kracht 2-3, in het noorden toenemend matig, kracht 4, langs de Groningse kust en de noordelijke Friese kust en de wadden toenemend soms vrij krachtig in de loop van de dag, 5 Bft.

Weer en wolken:

Overdag trekken nog enkele stratocumulusvelden (rond 1.5 km hoogte) over het land weg naar het westen, verder komt maar weinig bewolking voor, op de meeste plaatsen zal het zonnig zijn. Overigens begint de dag met soms dichte mistbanken. Die kunnen lokaal voorkomen bij temperaturen rond het vriespunt dus wellicht mooie rijpvorming en witte weilanden van de (grond) vorst.

Temperatuur:

De dag begint lokaal met licht vorst rond 1.50 meter, overdag wordt het rond 9 graden maar  's middags begint wat koudere lucht het noordoosten van het land binnen te lopen met daar dan al weer dalende temperaturen en een uitdrogende lucht.

Weerfoto die bij de zaterdag past: