Weerbericht

Het weerbericht door David Henneveld, meteoroloog.

Vrijdag 10 juli 2020, 16.30 uur.

 

Ziet u oude kaarten, schoon dan even uw internet browser op met bijvoorbeeld CC cleaner. De geplaatste kaarten zijn dan de juiste.

Uiterlijk 18.00 uur vrijdags zal er een bericht geplaatst zijn op deze site!

 

Het weerbericht voor: zaterdag 11 juli 2020

Bijzonderheden/waarschuwingen:  Een enkele bui maar ook zon, relatief rustig weer.

De weerkaart voor: zaterdag 11 juli 02 uur:

De weerkaart voor: zaterdag 11 juli 14 uur

Algemeen:

We zitten aan de achterzijde van een lagedrukgebied met aanvoer van polaire, onstabiele lucht. De lucht wordt naar boven toe (verticaal) relatief snel kouder en dat zijn de na-weeen van de depressie ten noordoosten van ons land. Boven Engeland ligt een hogedrukgebied en die trekt langzaam onze kant op. Om 1400 uur (de tweede kaart) heeft dit hoog zich al zelfs over zuidwest en west Nederland weten uit te breiden. Dat zal moeten leiden tot een afname van de onstabiliteit ofwel een afname van buien en wolkentophoogte. De kou gaat immers uit de lucht ofwel de lucht op hoogte wordt warmer. (de lucht wordt stabieler.)

Op de drukkaart hieronder zien we goed de rug van hogedruk boven de zuidelijke Noordzee liggen. Een zwakke (isobarische) trog ligt dan boven het zuidoosten van ons land. Zwak wil zeggen wel een isobaren kromming  maar niet heel scherp. U weet het nog kijkende naar onderstaande kaart? Hoog west van ons land, altijd een noordelijke wind en dat klopt ook nu weer. (Noordelijk is noordwest tot noordoost)

Wind en windstoten:

De kaart hierboven is voor 1500 uur Nederlandse tijd. Er waait een matige wind uit het noordwesten tot westen, 3-4 Bft. Windstoten zijn verder niet aan de orde. Tot 4 km hoogte waait het maximaal vrij krachtig, 5 Bft ofwel dat zijn meteen ongeveer de windstoten, 20-25 knopen, 5-6 Bft bij doorstaan van de wind.

Weer en wolken:

Overdag is het genieten van Hollandse luchten. Mooie heldere polair blauwe, frisse luchten met stapelwolken erin. De basis van de stapelwolken ligt aan het begin van de middag nog rond 400 meter maar in de middag droogt de lucht uit en loopt de basis van de wolken op ofwel ze gaan hoger in de atmosfeer beginnen met hun basis, van het westen uit wordt dat geen 400 meter maar 900 meter, toch even 500 meter hoger. De enkele buien vallen 's middags met name in het binnenland en kunnen maximaal 4.5 km hoog worden. De kans op onweer is verwaarloosbaar, wellicht een enkele lokale ontlading in het noordoosten van het land. Op 4.5 km hoogte vriest het rond 15 graden, dat is de temperatuur van het aambeeld en net koud genoeg voor neerslagvorming. Achter de buien zal het 's middags breder opklaren en je zult vrij snel de wolken minder hoog zien groeien.  Er stroomt dan drogere en minder onstabiele lucht binnen. Overigens komen ook in de ochtend lokaal al enkele buien voor.

Temperatuur:

Het wordt 16 tot 20 graden van noordwest naar zuidoost.

Weerfoto die bij de zaterdag past: