Weerbericht

Het weerbericht door David Henneveld, meteoroloog.

--Mocht u oudere kaarten zien bij het openen van dit weerpraatje, dan is het wellicht handig om uw browser op te schonen door de geschiedenis te wissen--

Handige websites:

windy.com      wxcharts.com       metoffice.gov.uk/weather/maps-and-charts/surface-pressure/      knmi.nl/nederland-nu/weer/waarschuwingen-en-verwachtingen/weerkaarten

Opgesteld: vrijdag 05 maart 2021 om 10.00 uur. 

Bijzonderheden/waarschuwingen: rustig hogedrukweer

De weerkaart voor: zaterdag  06 maart  01.00 uur

De weerkaart voor: zaterdag 06 maart 13.00 uur

Algemeen:

Een groot hogedrukgebied ligt boven onze omgeving met een as precies over het land heen. (winddraaing, zie verderop). Boven de Noordzee ligt een warmtefront, die af komt zakken richting de Duitse Bocht en daar krijgt de noordelijke helft van het land mee te maken, zei het dat het een zeer zwak warmtefront is. Een depressie trekt verder over noord Scandinavie en daarbij hoort dit warmtefront. We zitten op de grens van maritiem arctische lucht en maritiem polaire lucht, ofwel in ieder geval in de koude lucht.

Wind en windstoten:

Wind staat er opnieuw eigenlijk niet en de rugas ligt precies over het land heen. Op de as draait de wind van noordwest naar noordoost, op de kaart hieronder prima te zien. (de kaart is voor 1300 uur onze tijd) 1 Bft overdag op de meeste plaatsen, alleen op de wadden soms net matig, windkracht 3. 

Weer en wolken:

De dag begint in het  zuidelijk deel van het land lokaal  met grondmistbanken. In de noordelijke helft van het land trekken wolkenvelden over van het warmtefront maar neerslag wordt daaruit niet verwacht, toch zou lokaal wat hele lichte motregen mogelijk zijn. Het gaat om lage wolkenvelden, rond 1 km hoogte (stratocumulus) met wellicht wat stratus eronder tot rond 300 meter hoogte. Elders komt soms wat cirrus voor (hoge bewolking) met eerst nog flink wat zon maar geleidelijk ook stratocumulus velden, lage bewolking.

Temperatuur:

De dag begint in het oosten lokaal zelfs met matige vorst (-6 graden) . In de noordelijke helft van het land trekken in de loop van de nacht wolkenvelden binnen en die laten direct de temperatuur weer oplopen. Wolkenvelden beperken de warmte uitstraling en kaatsen dat ook deels terug als een dekbed, daarmee stopt direct de afkoeling aan de grond. Daar liggen de temperaturen tussen -2 en +3 graden aan het begin van de ochtend. Elders vriest het 2 tot 5 graden in de vroege ochtend. Overdag loopt het kwik dan op naar een graad of 6, nabij grote wateren blijven de maxima iets achter.

Foto die bij de zaterdag past: (noordelijke helft)