Weerbericht

Het weerbericht door David Henneveld, meteoroloog.

Vrijdag 15 november 2019, 12.00 uur. 

Het weerbericht voor: zaterdag 16 november 2019

Bijzonderheden/waarschuwingen:  Waterkoud, noord (oosten) vlok natte sneeuw?

De weerkaart voor: zaterdag 16 november 00 uur

De weerkaart voor: zaterdag 16 november 12 uur

Algemeen:

Boven Europa ligt opnieuw een complex lagedrukgebied (meerdere kernen van lagedruk). Een vormend lagedrukgebied trekt over Duitsland naar het noorden toe. Het wordt op de eerste weerkaart met een L aangegeven in de occlusie als teken dat daar de druk wat begint te dalen. 12 uur later zien we dat er ineens een klein lagedrukgebied boven de Duitse Bocht is verschenen. Het moeder laag (oorspronkelijke laag) ligt boven Frankrijk en is al enkele dagen oud, vandaag dat het front wat er omheen krult geheel ge-occludeerd is. Hoewel het vormende lagedrukgebied boven Duitsland van zuid naar noord trekt is de stroming op hoogte zuidoost-noordwest, aan de grond zuid tot zuidwest en dat maakt eea er niet makkelijker op. Verder ligt boven Nederland op hoogte ook nog eens de scheiding tussen twee lagedrukgebieden, die je aan de grond niet ziet. Tot veel weer leidt dit echter niet, kortom, best een complexe zaak maar aan de grond is daarvan niet zoveel te merken.......Apart op kaart 1 is het relatieve hogedrukgebied van 1005 millibar....een kaart later is dit alweer een laag geworden....dit zal met afrondings-cijfers achter de komma te maken hebben van de sofware die deze kaarten maakt...het zijn immers verwachtingen/prognoses en geen actuele kaarten...

Wind en windstoten:

De blauwe pijlen geven de windrichting aan rond het laag boven de Duitse Bocht. Het laag diept maar 1 hPa uit gedurende de dag, van 1000 naar 999 millibar, ofwel niet veel. Ook ligt het laag (depressie) nagenoeg stil op zijn plaats (stationair). Toch zie je met name boven Duitsland de isobarenafstand afnemen (ze komen iets dichter bij elkaar te liggen) doordat de hogere druk (1008 mbar) wel oprukt naar het noorden. Hierdoor neemt de drukgradient toe en ook de windsnelheid zal hierdoor iets toenemen. Boven Nederland (eerst zuid en later midden) ligt juist een andere kromming van de isobaren vanuit de hogedruk kant ofwel een rug van hogedruk.....kijk maar naar de druklijn vanuit die kromming boven Zeeland naar het oosten toe...de druk loopt alleen maar op....rug van hogedruk....

Op de kaart hieronder staan twee lijnen, die de windsprongen aangeven rondom het lagedrukgebied. We hebben daar niet mee te maken maar ze zijn wel goed te zien en komen precies overeen met de isobarenkromming op de kaaren hierboven.

De wind komt uit zuid tot zuidwest en neemt toe van zwak kracht 2 in het zuiden maar zwak of matig in het midden, 2-3 Bft en matig, 3-4 Bft in het noorden van het land. De kaart is voor 15 UTC, 16 uur Nederlandse tijd. De meeste wind komt in het noordoosten te staan en langs de noordkust, wellicht soms 5 Bft wind. Windstoten kunnen daar dan oplopen naar 25-30 knopen, dat is bij doorstaan een volle 6 Bft, net 7 Bft maar dat is dan ook alles. Elders geen windstoten.

Weer, wolken en temperatuur

Vanuit het zuidoosten trekt een regengebied net noordoosten en noorden van het land over, met name over Drenthe, Groningen en deels Friesland. Doordat door de neerslag de lucht gaat afkoelen (er valt immers regen doorheen van hogere luchtlagen waar het kouder is) zal er best hier en daar eens wat natte sneeuw tussen de regen door kunnen zitten bij een waterkoude 3 graden. Toch zal het meest om regen gaan. Elders is het meest droog bij 4-7 graden. De gele pijl heeft de trekrichting aan van het regengebied. Er trekt verder veel stratucumulsbewolking over het land met een basis rond 1200 meter. In het noorden is in de neerslag ook stratus mogelijk rond 150 meter hoogte. 

Weerfoto die bij de zaterdag past: