Weerbericht

Het weerbericht door David Henneveld, meteoroloog.

Vrijdag 13 september 2019, 15.30 uur. 

Het weerbericht voor zaterdag 14 september 2019

Bijzonderheden/waarschuwingen:  Prachtige nazomerdag, weinig wind

De weerkaart voor zaterdag 14 september 00 UTC (0200 NL tijd)  

De weerkaart voor zaterdag 14 september 12 UTC (1400 NL tijd)

Algemeen

Een sterk hogedrukgebied trekt over ons land naar het oosten. Klop maar eens op de barometer, hij staat echt wel hoog. De rug-as ligt precies over het midden van het land gedurende de dag. De vroege vogels in met name het noordoosten en nabij zandgronden kunnen wellicht genieten van mistbanken en berijpte velden rond zonsopkomst. (Een rug as is de dwarsdoorsnede van een uitloper van hogedruk, daar waar de wind van richting gaat veranderen.)

Wind en windstoten: 

Er staat nauwelijks wind zaterdag. De minste wind vinden we terug in het westen, midden en oosten van het land, waar de rug as precies overheen ligt. Daar een zwakke wind, kracht 1-2 uit veranderlijke richting. In de noordelijke helft waait een wind uit het westen tot zuidwesten, meest zwak, kracht 2. In de zuidelijke helft waait een wind uit noordoost tot oost, ook meest zwak, kracht 2. 

Weer, wolken en temperatuur:  

De ochtend begint rond zonsopkomst koud met 3 tot 7 graden en aan de grond kan het lokaal licht vriezen, -0.5°C is mogelijk op 10 cm hoogte. (grondvorst.) Verder is het zonnig, droog en stapelwolken kunnen niet ontwikkelen, de lucht is te droog. Op de foto staat een vliegtuig met kleine contrail (vliegtuigstreep op zijn boeren Hollands....). dat zou 's middags tijdelijk te zien kunnen zijn, ze lossen echter vrij snel weer op.

Weerfoto die bij de zaterdag past: