Weerbericht

Het weerbericht door David Henneveld, meteoroloog.

Handige websites: Windy   Wxcharts     KMNI weerkaarten   Bracknell weerkaarten    KNMI model beoordeling   Satellietfoto

Opgesteld: Vrijdag 30 september 16.00 uur

Weerfoto's afgelopen week met uitleg:

Bijzonderheden/waarschuwingen: Buien en windstoten.

De weerkaart voor zaterdag 01 oktober 00 uur

De weerkaart voor zaterdag 01 oktober 12 uur

Animatie ECMWF model voor de zaterdag

Algemeen

Een occlusie front heeft in de vroege ochtend ons land verlaten en erachter trekt een hoogte trog het land over maar ook in de isobaren zien we een knik, een isobaren trog. De hoogte trog is een bel met extra koude lucht, die de onstabiliteit flink doet toenemen. Het gevolg is dat zich zeer snel stapelwolken en buien zullen vormen met lokaal hagel, onweer en windstoten, al snel in de ochtend. Verder is de zon ook wel te zien. In de middag trekt een zwakke rug van hogedruk het land over, de isobaren krommen dan juist de andere kant op met een bultje naar het noorden toe vanuit het hoog ten zuiden van ons. Deze rug van hogedruk is net sterk genoeg (lees: veroorzaakt net genoeg luchtbewegingen omlaag zoals in een hogedrukgebied) om de buiigheid sterk te onderdrukken, de lucht wordt stabieler en de stapelwolken worden kleiner. In de avond volgt dan weer een volgende hoogte trog met buien.

Wind

De wind is meteen aanwezig en westelijk, matig of vrij krachtig, 4-5 Bft met tijdens buien windstoten bij doorstaan kracht 7, 30-35 knopen ofwel 55-65 km per uur. Sowieso is de wind vlagerig. In de middag neemt de wind iets af en draait wat bij naar westzuidwest van wege de rug van hogedruk die over trekt, later in de middag neemt de wind flink af in het binnenland.

Weer en temperatuur

Overdag buien met kans op lokaal hagel, een klap onweer wind windstoten. Ook wel wat zon. In de middag worden de buien snel minder en zakken de wolken ook wat in, de zon komt er dan wat beter door. Het wordt 15 tot 17 graden.

De zondag

In de ochtend nog een bui in het oosten, verder veel hoge bewolking die het land over trekt, deze verdwijnt later op de dag. Die bewolking hoort bij een storing die zuid van ons land langs trekt. Westnoordwest, snel toenemend 4-5 Bft, in de (na) middag zeer snel afnemend 1-2 Bft in het binnenland.

Weerfoto die bij de zaterdag past