Weerbericht

Het weerbericht door David Henneveld, meteoroloog.

Komend najaar (September)  is er weer een weercursus, in Hattem dit keer. Donderdag 9, 16 en 23 september.  De onderwerpen zijn: 1. Weerkaarten en de weersystemen, een naderende depressie. 2. Troggen en vores, valwinden en windstoten 3StapelwolkenLoactie: Dutch Golf Hattem, Konijnenbergerweg 3, 8051 CC Hattem. Tijden: 19.45-21.45 uur. Officiele aankondinging is hier te vinden. 

--Mocht u oudere kaarten zien bij het openen van dit weerpraatje, dan is het wellicht handig om uw browser even te verversen--

Handige websites: Windy   Wxcharts     KMNI weerkaarten   Bracknell weerkaarten    KNMI model beoordeling

1 keer daags een haarscherpe satelliet foto van een polaire satelliet: Eosdis Worldview

Weerfoto's afgelopen week. Mocht er iets interessants zijn geweest de afgelopen week dan zal ik hier foto's posten met uitleg erbij. Het gaat om eigen gemaakte foto's.

Geen foto deze week. Grijze regenfoto's heb ik wel maar daar hebben we genoeg van gezien!

Wegens vakantie de volgende update op zaterdag 28 augustus. Ik wens u een fijne vakantie toe.

Opgesteld: Vrijdag 16 juli 2021 om 10.15 uur

Bijzonderheden/waarschuwingen:  Zeer fijne en zomers aandoende dag met wind.

De weerkaart voor: zaterdag 17 juli 00 uur

De weerkaart voor: zaterdag 17 juli 12 uur

De weerkaart animatie (GFS model) voor: zaterdag 00.00-zondag 00.00 uur

Algemeen:

Even terugkijkend op de bizarre hoeveelheden regen de afgelopen dagen in het zuiden, Belgie en Duitsland: dat was pure pech. Precies daar lag de scheidslijn tussen tropische en zeer vochtige lucht boven Duitsland en koelere lucht boven ons land en het westen van Belgie. 3 dagen lang gleden 2 luchtsoorten stevig tegen elkaar op (koufront en occlusie) en door de enorme vochtigheid van de lucht had deze een bijzonder hoge waterinhoud. Lokaal is bijna 200 mm regen gevallen en dat in heuvelachtig gebied, dat al vrij nat was. Zware buien maar ook urenlang zware regen geven dan problemen. 5 uur lang 15 mm per uur is ook 75 mm. 

Deze zaterdag is het alsof er niets aan de hand is en het al weken lang zomer is. Echter, we weten wel beter. Een krachtig hogedrukgebied ligt boven Ierland en wij liggen aan de oostflank. Een hoog ligt dus ten westen van ons kan maar een ding betekenen: een noordelijke stroming. Daarin trekt een rug van hogedruk ons land binnen vanover de centrale Noordzee. Deze zorgt voor mooi zomerachtig weer met veel zon en wind.

Wind en windstoten:

Er waait een noordelijke wind, matig, kracht 3-4, in open gebieden in de noordelijke provincies soms vrij krachtig, 5 Bft en wat vlagerig.

Weer en wolken:

Overdag komen een paar kleine stapelwolkjes tot ontwikkeling, dat is alles. Droog verder!

Temperatuur:

Het wordt 19 graden op de wadden tot 24 of 25 graden dieper het binnenland in.

Weerfoto die bij de dag hoort: