Weerbericht

Het weerbericht door David Henneveld, meteoroloog.

--Mocht u oudere kaarten zien bij het openen van dit weerpraatje, dan is het wellicht handig om uw browser even te verversen--

Handige websites:

Windy    Wxcharts     KMNI weerkaarten      Bracknell weerkaarten

Opgesteld: vrijdag 07 mei 2021 om 01.00 uur, aangevuld vrijdag avond 23.30 uur

Per 1 april voeg ik een animatie toe van wxcharts.com voor de gehele zaterdag in 3 uur stappen. Op die manier gaan de KNMI kaarten wat meer leven en krijgt men een beter inzicht in wat het weer gaat doen, ook met de tekst erbij. Dit alles ter lering ende vermaeck!

Bijzonderheden/waarschuwingen: klassieke warmtefront passage, zondagochtend forse onweersbuien!

De weerkaart voor: zaterdag 07 mei 12.00 uur

De weerkaart animatie voor: zaterdag  00.00-zondag 00.00 uur

Algemeen:

Sinds lange tijd krijgen we te maken met maritem tropische lucht en dat zal vooral zondag goed te merken zijn. Warme lucht met een hoge luchtvochtigheid, het zal zwoel aanvoelen. Vanuit het zuidwesten komt deze luchtsoort zaterdag overdag binnen en dat gaat middels een klassiek warmte front. Op de animatie hieronder  kunt u zien hoe dat ook al weer gaat. Het warmtefront van zaterdag vindt plaats door de gehele atmosfeer heen, vanaf de grond tot 11 km hoogte. Als eerste begint de warmte op grote hoogte binnen te stromen, dat zal zaterdagochtend gebeuren. Het grondwarmtefront trekt dan in de namiddag en avond het land over, waarachter het hele land in de zachtere lucht terecht komt. Aanjager is een tamelijk diep lagedrukgebied ten westen van Ierland, die lucht vanaf de Canarische eilanden naar ons land voert. De temperatuur op 5 km hoogte zal stijgen van -30 graden op vrijdagochtend naar -15 graden later zaterdag, ofwel 15 graden opwarming. Op 1500 meter loopt de temperatuur zaterdag op van -1 naar +5 graden, goed te zien op de kaart hieronder, de rode pijl geeft de stromingsrichting aan. Zaterdagavond bevinden we ons dan volledig in de warme sector van het lagedrukgebied.

Vanwege nationale molendag ook maar even de zondag erbij:

Update zaterdagvond: Zondagochtend trekken forse onweersbuien het land over van zuid naar noord, mogelijk als een zwaar cluster met wolkbreuken, hagel en zeer veel (hoogte) bliksem. De kans op windstoten bij deze buien is groot, tot 30-35 knopen, dat is bij doorstaan windkracht 7-8. De buien ontwikkelen zich vanaf 2 km hoogte met daaronder een inversie, die deels de windstoten zal blokkeren. De buien zelf groeien door tot tegen 12 km hoogte, waar het -60 graden is. De luchten kunnen spectaculair zijn. Tevens hebben de buien een flinke treksnelheid, rond 60 km per uur. In de middag regelmatig zon bij 20 tot 27! graden, in de avond opnieuw kans op lokaal felle buien, zwaartepunt lijkt dan het zuidwesten en de kustregio's te zijn.

  Er waait dan een zuidelijke wind, 3-5 Bft.

Op de kaart hierboven de temperaturen op 1500 meter om 14.00 uur. Alleen maar oplopende waarde vanuit het zuidwesten. Nederland in de cirkel.

Een warmtefront bestaat uit warmere lucht die over koude lucht heen schuift en die langzaam zal verdrijven. Omdat warmere lucht lichter is dan koudere lucht zal de zachtere lucht ertegenop schuiven over een groot gebied. Zie de animatie hieronder.

Wind en windstoten:

De wind waait uit richtingen tussen zuid en zuidoost, overdag snel toenemend matig 4, soms vrij krachtig, 5 Bft. Windstoten zijn niet aan de orde.

Weer en wolken:

Het is een klassiek warmtefront dat zal overkomen. In de ochtend is een waterige zon te zien door cirrostratus heen (zie foto onder), die geleidelijk zal verdwijnen achter een steeds dikker wordend altostratus dek. Daarna komt met de neerslag nimbostratus binnen en later ook stratus (zeer lage bewolking). Overal zal de neerslag regen zijn, in het zuidoosten ook motregen. De regen trekt later in de ochtend Zeeland binnen, in de middag is ook Groningen aan de beurt. In de middag begint het dan weer op te drogen vanuit het zuidwesten. Let u eens op de hygrometer, deze zal flink gaan oplopen in de middag. De zogenaamde dauwpunten stijgen overdag van 2 naar 10 graden en zondag zelfs naar 15 graden.  

Temperatuur:

De dag begint fris met lokaal mimima rond het vriespunt maar overdag loopt de warmte in de loop van de middag binnen in het zuidwesten, in de avond pas in het noordoosten. In de ochtend is het 8 tot 12 graden, later 's middags 17 graden in Zeeland tegen 11 graden in Groningen. In de avond stroomt dan de zachtere lucht ook het noordoosten binnen.

Weerfoto die bij de dag hoort: