Opleidingen

Hoe word je een vrijwillige molenaar?

Dat gesprek met…., dat berichtje in de krant……, toen ik op de tv…….

Om welke reden, vanuit welke invalshoek, het doet er niet toe, je bent enthousiast geworden en dat is het belangrijkste. Natuurlijk wil je dan meer informatie. Het beste kun je dan te rade gaan bij het afdelingsbestuur in jouw provincie (kijk bij Afdelingen). Ga ook zeker eens op bezoek bij een molen in de buurt waar je de opleiding zou willen volgen. Het is belangrijk dat er een "klik" is en dat je jezelf daar thuis voelt.

De opleiding tot molenaar vraagt een grote mate van zelfwerkzaamheid. Het Gilde staat klaar om je de helpende hand te bieden, maar je wordt niet bij het handje genomen.

Bedenk ook dat het molenaarswerk zwaar is. Wie fysiek of psychisch niet in staat is om onder alle omstandigheden de molen te bedienen kan geen molenaar worden.

Aanmelden kan via het aanmeldingsformulier op deze website. Indien je aan de opleiding wilt beginnen dien je minimaal 14 jaar oud te zijn. Kijk voor verdere details over het aanmelden en op welke manieren je lid kunt zijn van het GVM bij Lidmaatschap.

Waar volg je de opleiding?

Het afdelingsbestuur neemt contact met je op en maakt een afspraak voor een intakegesprek en bespreking van de mogelijkheden, zoals de instructeur en de instructiemolen. Ook krijg je informatie over eventuele theorielessen, wanneer en waar die gegeven worden.

Wat wordt er allemaal besproken in een intakegesprek?

In een gesprek met de instructeur (eventueel samen met een lid van het afdelingsbestuur) bespreekt hij met jou de wijze waarop hij de opleiding vorm geeft en de gebruikte methodes daarbij. In overleg met hem stel je vast op welke wijze hij je opleiding wilt laten verlopen. Ook bespreekt hij/zij met jou het lesmateriaal.

Aangezien de opleiding voor windmolens iets anders in elkaar zit dan die voor watermolens, dien je voor de verdere informatie op de betreffende pagina te kijken.

Lees meer over windmolens Lees meer over watermolens