Vrijwillig molenaar... iets voor mij?

Dat gesprek met…., dat berichtje in de krant...., toen ik op de tv...., dat fietstochtje langs die molen....
Om welke reden, vanuit welke invalshoek, het doet er niet toe: je bent enthousiast of nieuwsgierig geworden en dat is het belangrijkste. Je vraagt je af of dit misschien ook iets voor jou is?
Natuurlijk wil je dan meer informatie. Ga daarom gerust eens op bezoek bij een molen in de buurt; de meeste molenaars zien je graag komen! Overleg of het mogelijk is eens een dagje mee te lopen om te ervaren wat het is. Informeer of je daar een opleiding kunt volgen.
Het is belangrijk dat er een 'klik' is, dat je jezelf daar thuis voelt, maar ook een redelijk beeld krijgt van wat je te wachten staat.

Je moet er niet tegen opzien om in alle seizoenen buiten te werken. Molenaarswerk vraagt soms een flinke inspanning. Een molenaar moet fysiek en mentaal in staat zijn om onder uiteenlopende omstandigheden de molen te bedienen.
Denk nu niet dat molenaar-zijn typisch mannenwerk is; het toenemend aantal vrouwelijke molenaars bewijst het tegendeel!

De opleiding tot molenaar vraagt een zekere mate van zelfwerkzaamheid. Het Gilde staat klaar om je de helpende hand te bieden, maar je wordt niet bij het handje genomen.

Voor meer informatie en met vragen kun je ook bij het afdelingsbestuur in jouw provincie terecht. (kijk bij Afdelingen)
Daarnaast is het ook mogelijk - alvorens je aan te melden - eens een of enkele dagdelen mee te lopen op een molen in de buurt, zodat je een beeld krijgt van wat 'molenaar-zijn' inhoudt.

Aanmelden kan via het aanmeldingsformulier op deze website. Indien je aan de opleiding wilt beginnen moet je 14 jaar of ouder zijn. Een vooropleiding is niet nodig. Kijk voor verdere details over het aanmelden en op welke manieren je lid kunt zijn van het GVM bij Lidmaatschap.

Wat gebeurt er na aanmelding?

Het afdelingsbestuur neemt contact met je op of maakt een afspraak voor een intakegesprek om de mogelijkheden te bespreken, zoals bij welke instructeur en op welke instructiemolen je terecht kunt. Ook krijg je informatie over theorielessen en andere opleidingsactiviteiten.

In een gesprek met de instructeur (eventueel samen met een lid van het afdelingsbestuur) wordt de wijze waarop de opleiding wordt vormgegeven doorgenomen. Ook worden de gebruikte methodes en het lesmateriaal besproken. 

Er is een opleiding voor windmolenaar en een opleiding voor watermolenaar. Kijk voor verdere informatie op de betreffende pagina's.