Voorkomen van aansprakelijkheidsproblemen

06-11-2016

 

Er kunnen aansprakelijkheidsproblemen ontstaan omdat er enkele honderden on(der)verzekerde molens zijn.

Op het ledengedeelte van de website staat een nieuw DHM-GVM model-molenaarscontract. Daarin staat (in artikel 10) dat een eventuele aansprakelijkheid van de molenaar is beperkt tot het bedrag dat de verzekering uitkeert. In datzelfde artikel is ook opgenomen dat molens verplicht zijn een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Ik zou je aanraden om tenminste dit artikel in je molenaarscontract op te laten nemen en meteen even na te vragen of je molen inderdaad een aansprakelijksheidsverzekering heeft.

Het is nog beter om het hele contract over te nemen, want er staan meer handige bepalingen in. Het Gilde promoot dit contract bij moleneigenaren. Het is goed dat je er ook zelf aan trekt. 

Verder zijn we bezig om de (secundaire)verzekeringsdekking voor schade die molenaars aan de molen veroorzaken aanzienlijk te verhogen. Dat zal op 1 januari wel rond zijn.

Een toekomstige stap zal zijn, dat ook moleneigenaren worden overtuigd om zelf ook de schade die vrijwilligers onverhoopt toebrengen aan de molen te verzekeren. Dat gebeurt al op veel plaatsen. Dat lijkt dubbel, maar dat is het niet. Je voorkomt zo voor een paar centen dat er onenigheid ontstaat over een schuldvraag. Op moeizame rechtzaken zitten we immers niet te wachten.

Ondanks al onze pogingen om ongevallen te vermijden gaat het toch soms mis. Eenieder die een molen openstelt dient te zorgen voor een veilige omgeving voor vrijwilliger en bezoeker. Daar hoort ook een goede verzekering bij. Het is historisch allemaal wel verklaarbaar dat die er niet altijd was, maar dat kan echt niet meer.

 

 
 

terug