Ongevallenoverzicht 2016

02-12-2016

 

Nu het jaar langzaam ten einde neigt, kijken we terug op de ongevallen 2016.

Er zijn dit jaar twee ongelukken gebeurd waarbij een bezoeker in aanraking is gekomen met het gevlucht.

In februari is een bezoeker, nadat hij door de vergrendelde gevluchtdeur de molen had verlaten geraakt door een wiek. Hij is gelukkig geheel hersteld. Op het moment dat de bezoeker de molen betrad stond de molen overhek en werd er bevoorraad. De molenaar heeft vervolgens de deur gesloten en vergrendeld en de vang gelicht. De mensen in de molen zijn niet gewaarschuwd dat zij de molen niet meer konden verlaten door de deur waardoor zij waren gekomen. Omdat dit volgens de verzekeraar van de molenaar wel had gemoeten, heeft de verzekeraar de aansprakelijkheid voor de schade van het slachtoffer geaccepteerd.

In september is op een andere molen een jongen van 8 door nog onbekende oorzaak achter de afscherming van het gevlucht terechtgekomen en geraakt door een wiek. Het slachtoffer heeft het ziekenhuis inmiddels verlaten en revalideert. Molenaar en Stichting zijn aansprakelijk gesteld wegens onvoldoende toezicht op de stelling.

Soortgelijke ongelukken hebben zich voorgedaan in 2011, 2010, 2008, 2006.

(Eenieder die een molen openstelt moet zorgen voor een veilige omgeving voor bezoekers en vrijwilligers. Daar hoort zeker ook een goede afscherming van het gevlucht bij. Hier is werk aan de winkel, vooral ook voor moleneigenaren, vanuit hun zorgplicht.)

 

Een staalkabel is geknapt, waardoor iemand een zolderluik op z’n hoofd heeft gekregen en zes meter omlaag is gekukeld.

(In de Basisopleiding heb je geleerd dat we niet zo dol zijn op staalkabels. Als ze worden gebruikt, controleer ze dan regelmatig op zichtbare beschadigingen. Er kunnen ook onzichtbare beschadigingen zijn. Dat is de reden dat we er niet dol op zijn)

 

Iemand heeft een tik gehad van een loshei. Kootjes van wijs- en middelvinger in de lengterichting gespleten, beide vingers aan onder- en bovenzijde opengebarsten, lymfevaten in beide vingers stukgeslagen

 

Bij het met de hand doorhalen van de wieken heeft weer iemand de controle over het wiekenkruis verloren.

(Een molen heeft een vang en het met de hand doorhalen heb je zo niet geleerd, althans niet in de Basisopleiding.)

 

Er is ook weer meer dan eens een windbord uitgewaaid

(Zet die dingen nou vast ; je hangt zo als je iemand raakt.)

 

We blijven ook molenzeilen om de askop wikkelen

(dit gaat waarschijnlijk als bedrijfsschade beschouwd worden)

 

Er zullen nog wel meer dingen zijn gebeurd. Het melden van incidenten is momenteel een beetje een gezellig zooitje geworden. De grote ongevallen komen in ieder geval bovendrijven. Het bestuur communiceert daar zo snel mogelijk over. Soms duurt dat wat langer. Daar is dan een goede reden voor.

 
 

terug