Ambacht Molenaar op UNESCO lijst

07-12-2017

 

Even na zevenen op donderdagochtend 7 december heeft de UNESCO vergadering in Jeju, Zuid-Korea, het ambacht molenaar op de lijst geplaatst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid.

Klik hier voor het filmpje

 

Vier molenaars waren afgereisd naar Zuid-Korea. Voor het Gilde was Bas de Deugd aanwezig bij de vergadering. Het Ambachtelijk Korenmolenaarsgilde werd vertegenwoordigd door Wouter Pfeiffer. De Hollandsche Molen had Hub van Erve uitgezonden en het Gild Fryske Mounders had Christa Bruggenkamp als boegbeeld.

Dezelfde donderdag was er een feestje/persmoment in Krijtmolen D'Admiraal in Amsterdan Noord. Hier waren vele molenaars en afgevaardigden van de vier verenigingen die aan de wieg van de nominatie hadden gestaan bijeen. Er was contact met de molenaars die in Zuid-Korea verbleven. Minister van Engelshoven sprak de molenaars toe in een videoboodschap. Daarnaast waren er speeches van de Directeur Generaal van het ministerie van OC&W mevrouw Wolfensberger, Saskia van Oostveen van het Kenniscentrum Immaterieel erfgoed Nederland en de vier voorzitters van de molen(aar)verenigingen. De landelijke pers was goed vertegenwoordigd met onder meer het NOS Journaal en het Radio 1 journaal.

Voor een impressie van het feestelijke gebeuren klik hier.

De Molenaarsfilm met als onderwerp 'De Molenaar' had zijn premiere. Voor de film: klik hier

 

 
 

terug