Dreigend Regionaal Molenaarstekort

10-04-2015

 

In het noorden van het land en in Zeeland zijn er meer molenaars die aan stoppen denken dan dat er aanwas is van nieuwe molenaars. In genoemde regio's zijn er op termijn te weinig molenaars. In de rest van het land groeit het molenaarsbestand vooralsnog gestaag.

Dit blijkt uit enquêtes die De Hollandsche Molen en Het Gilde van Vrijwillige Molenaars hebben gehouden in het kader van het project Molentoekomst.

Landelijk gezien kunnen we de toekomst met vertrouwen tegemoet zien. De komende tien jaar houden naar verwachting zo'n 800 molenaars het voor gezien. Er zijn er ook zo'n 800 in opleiding. De ervaring leert dat ongeveer de helft van hen daadwerkelijk het Getuigschrift Vrijwillig Molenaar zal behalen. Er zijn bovendien honderdduizenden mensen die interesse hebben om molenvrijwilliger te worden. Als 2% van hen daadwerkelijk met de opleiding begint, dan blijft het landelijk molenaarsbestand dus op peil. Maar daar heb je in een gebied met te weinig molenaars niet zoveel aan. Wat te doen?

Het Toekomstcongres georganiseerd door De Hollandsche Molen, op 3 juni, in het Muntgebouw in Utrecht, belicht deze en vergelijkbare vragen. In de Gildebrief van juni gaat het Gilde ook dieper op deze materie in.

Het Gilde wil dat molens malen. Wij staan daarom klaar om mensen op te leiden die wind- en watermolens veilig willen laten draaien op een manier die past bij hun monumentale waarde. In de loop van haar bestaan heeft de vereniging al meer dan 1.700 molenaars opgeleid. Toch zijn nieuwe molenaars nog steeds nodig, vooral omdat de komende tien jaar zo'n 800 molenaars het vanwege de leeftijd voor gezien zullen houden. Een geweldige kans voor de vele molenliefhebbers;

Geef zelf een draai aan de molen ; wordt molenaar !

 

terug